O busolă "ecofotografică"
prin parcurile naturale ale României

Parcul Natural Buila-Vânturarița

Nu vã abateti de la cãrare! Urmeazã un munte mai deosebit, ferit oarecum de privirile iscoditoare ale vizitatorilor neaveniti. Un pic mai la Nord de Râmnicu Vâlcea, dincolo de pãdurea de molid ce îmbracã versantii nu tocmai domoli ai Muntilor Cãpãtânii, Creasta Builei se înaltã maiestoasã dominând peisajul.
O aglomerare de stânci calcaroase, țancuri și ace care mai de care mai ascutite, un amalgam ce contrasteazã puternic cu cele ce se aflã în jur, dar care însã oferã o armonie perfectã peisajului.

De multe ori ascunse printre hãtisurile de jnepeni, potecile Buiulei sunt o tintã permanentã pentru iubitorii muntelui. Un strop de aventurã, un dram în plus de liniste, un loc spectaculos ... sunt doar câteva din ingredientele ce definesc mãretia locului.
Un parc pe care vã invitãm sã-l savurati în prag de toamnã, dar nu numai, un parc ce vã asteaptã sã-l descoperiti.
 1. De strajă ... în Curmătură
  De strajă ... în Curmătură
 2. Poiana din piatră
  Poiana din piatră
 3. Hotare, cer, tărâm ... se-mbină!
  Hotare, cer, tărâm ... se-mbină!

Parcul Natural - Munții Bucegi

Mereu a fost destul de lesne de ajuns sus pe Platoul Bucegilor. Telecabina din Busteni te aduce în nici 10 minute pânã la peste 2000m si, odatã depãsit - în mod mecanizat - impresionantul abruptul al Caraimanului, îti poti permite o usoarã plimbare prin labirintul de poteci si drumuri ce brãzdeazã în toate directiile vasta întindere valuritã cocotatã-n vârf de munte.
Multi ramân prizonieri celor ce le aflã prin jurul cabanei Babele. Sfinxul si Babele sunt obiective îndeajuns de atractive si dealtfel frumos prezentate în nenumãratele pliante turistice.


Însã, dacã tot te-ai învrednicit sã ajungi aici, nu ezita sã pãrãsesti impersonalul si masa compactã de turisti ocazionali si îndrãzneste a o lua cãtinel într-o directie sau alta!
Doar cu un pic de efort poti face propriile descoperiri. Locuri si momente unice, bucurii si amintiri demne de a le pãstra de aici încolo ... multã vreme. 

 1. În patria Florii de Colț
  În patria Florii de Colț
 2. Când munții iau foc ...
  Când munții iau foc ...
 3. Zvâcniri ale Pământului
  Zvâcniri ale Pământului

Munții Buzăului

Acolo unde Carpatii se torsioneazã - creând un adevãrat labirint de vãi si dealuri - se ascund încã privirilor, adevãrate nestemate peisagistice! Am aflat ca-i zice Tara Luanei.


Ca sa o descoperi trebuie musai sa o iei cãtinel - încã de dimineatã si sã bati cu pasul cãrãrile stiute numai de oamenii locului.
O singurã zi nu e de ajuns si cu sigurantã vei vrea sã te întorci cât de curând pe aceste plaiuri.

 1. Platoul carstic Meledic
  Platoul carstic Meledic
 2. Sărătura Meledicului
  Sărătura Meledicului
 3. Trovanții Buzăului
  Trovanții Buzăului

Parcul Național Călimani / Megaliții de la Gura Haitii

Deasupra pãdurilor de brazi, undeva în mijlocul pãsunilor înalte ale Calimanilor, o cetate ca dintr-un basm din "O mie si una de nopti" îsi înaltã turnurile cãtre cer.
Forme ciudate modelate în roca muntelui alcãtuiesc acest peisaj inedit. Maresalul, Mosul, Ramses, Godzila si Poarta Hârlei sunt doar câteva din statuile care, prin forma lor, aprind imaginatia oricarui trecãtor.
Se zice cã aici e inima muntilor... se zice cã aici e muntele ascuns al vechilor daci ... se zice cã aici faimosul haiduc Pintea si-a ascuns ceva comori.... Suntem pe creasta Muntilor Cãlimani, sub vraja celor "12 Apostoli".

 1. Ramses
  Ramses
 2. Sanctuarul tăcerilor
  Sanctuarul tăcerilor
 3. 12 Apostoli
  12 Apostoli

Munții Ciucaș

Din Brasov, mai cã-l atingi! Dar dacã-ti arde de detalii, nu ai cum sã nu bagi de seamã stâncile din vârf. Sunt îngrãmadite alandala si întotdeauna bine profilate pe albastrul cerului.
Din Ploiesti e mai greu! În zilele cât de cât senine, dacã îti urci privirea în sus pe Valea Teleajenului - mult deasupra dealurilor molcome întesate de livezi si pâlcuri de pãdure - în ultimul plan gãsesti întotdeauna acelasi reper emblematic. E binecunoscutul Munte Ciucas!


O turã prin lumea formelor de piatrã ce tâsnesc deasupra pãdurii e un bun prilej de descoperiri, cãci ansamblul Ciucas-Zãganu este unul dintre spectaculoasele locuri ale Carpatilor românesti.
Turnuri zvelte, ciuperci de piatrã uriase, promotorii spectaculoase, domuri cu forme ce iti aprind imaginatia ...

 1. Casa Vânturilor
  Casa Vânturilor
 2. Spectacol de seară
  Spectacol de seară
 3. Strai ales
  Strai ales
 4. Hibernală
  Hibernală
 5. Title 5
  Title 5
 6. În bătaia vânturilor
  În bătaia vânturilor
 7. Belvedere spre Bucegi
  Belvedere spre Bucegi
 8. Ciulini
  Ciulini
 9. Drumeție ... spre Tigăi
  Drumeție ... spre Tigăi

Munții Măcinului

Cum treci Dunãrea pe la Brãila, câteva piscuri se ridicã brusc din întinderea parcã nesfârsitã a câmpiei. Esti lângã lantul Muntilor Mãcin, un munte despre care amintirile orelor de geografie din scoalã îmi spun cã-i cea mai veche formatiune muntoasã din tarã si printre cele mai vechi din Europa.


Tinta cãlãtoriei de astãzi: Culmea Pricopanului. În stâncãriile arse de soare ale Pricopanului "vânturile-valurile" si-au pus amprenta din plin. 
Prin tot locul, mai îngropate, mai rãsucite, mai d-aiurea povârnite sau partial nãruite, formatiuni stâncoase cu forme care mai de care mai spectaculoase si contururi ce-ti aprind pe datã imaginatia, stau mãrturie frãmântãrilor de acum multe de milioane de ani.

 1. Măcin - Custura Pricopanului
  Măcin - Custura Pricopanului
 2. Măcin ... One-Way
  Măcin ... One-Way
 3. Megaliții Pricopanului
  Megaliții Pricopanului

Parcul Național Valea Cernei-Domogled

Crovurile, Prisãcina, Vârful lui Stan, Podul lui Dumnezeu, tumultosul râu Cerna s'ale sale chei, sunt doar câteva din reperele tinutului Mehedintilor.

Aici apele si-au modelat de-a lungul timpurilor propria scenã, iar spectacolul oferit acum cãlãtorului este de neegalat.

 1. Popas ... cu belvedere
  Popas ... cu belvedere
 2. Prin Crovuri
  Prin Crovuri
 3. Valea Prisăcinei
  Valea Prisăcinei

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița

Suntem undeva în sudul Muntilor Aninei si mergem de ceva vreme pe un sinuos drum forestier. Suntem mici prizonieri ai imensei pãduri de fag ce îmbracã culmile domoale din jur. Poieni se deschid pe alocuri, lãsându-ne sã ne bucurãm pe deplin de verdele încã crud, parcã mai strãlucitor în lumina ce se iteste printre norii pufosi. În linistea pãdurii tumultul Beului rãzbate când si când si niciun alt fosnet nu tulburã cadenta pasilor nostri.

Undeva în fata noastrã, bine ascuns de adâncul pãdurii, un grup de stânci luceste chemându-ne spre explorare. Simtim binecunoscutul îndemn si grãbim pasii spre Izvorul Beului - un pârau carstic cu o minunatã salbã de baraje si cascade naturale, îmbrãcate acum la ceas de primãvarã cu adevãrate cusme de muschi verde.

 1. Copăcel-mititel
  Copăcel-mititel
 2. Primăvara pe Beușnița
  Primăvara pe Beușnița
 3. (S)Toarsă în fuioare
  (S)Toarsă în fuioare

Parcul Național Retezat

Retezatul - emblematicul munte ale cãrui creste se ridicã semet într-o mare de bolovani aruncati parcã de-a valma pretutindeni. Retezatul - minunatul parc în care cerul se oglindeste în toatã splendoarea în ochiurile de apã ce le afli pânã hãt sus departe, tocmai în pãsunile alpine. Retezatul - locul unde uiti de toate si nu iei deloc seama cum ceasurile se scurg aiurea admirând, dintr-un vârf oarecare, dansul de lumini si umbre ce se desfãsoarã imediat sub picioarele tale.
​De vei veni, sã stii cã nu e greu deloc! Cum ai iesit din umbra pãdurii, te strecori printre jnepenii si stâncile itite care pe unde si, 

nu dupã prea mult timp, dai într-una dintre cãldãrile glaciare ce se însirã de-a lungul vãii. Pânã sus, la îngrãmãdirea de stânci si tancuri ce închide parcã pe de-a întregul valea, nu pare mult. Însã abia de aici începe adevãratul spectacol. Fiecare pas îti aduce experiente noi. Fiecare pas te aduce mai aproape de cele ce definesc acest mãret munte.
Popasul pe vârf si privirea ce o arunci învingãtor în urmã te vor face sã-ti doresti mai mult. Retezatul te va astepta desigur si-n altã zi, cu noi si noi provocãri. Exploreazã-l încet!

 1. Sus în Custura Bucurii
  Sus în Custura Bucurii
 2. Vârful Păpușa din Valea Rea
  Vârful Păpușa din Valea Rea
 3. Popas pe Vârful Judele
  Popas pe Vârful Judele
 4. Tot la drum ...
  Tot la drum ...
 5. Spre Judele
  Spre Judele
 6. Matinală ... spre Tăul Agățat
  Matinală ... spre Tăul Agățat
 7. Title 7
  Title 7
 8. Retezat
  Retezat
 9. Retezatul Mic ... și Piatra Iorgovanului
  Retezatul Mic ... și Piatra Iorgovanului
 10. În Căldarea Bucurei ...
  În Căldarea Bucurei ...
 11. Tăul Ascuns
  Tăul Ascuns
 12. Valea Stânișoara
  Valea Stânișoara

Poarta Carpaților / Defileul Rucăr-Bran

Cãnd hoinãresti ani la rând pe dealurile ce se întrepãtrund in micul culoare strãjuit de culmile proeminente ale Bucegilor si Pietrii Craiului, este destul de greu sã rezumi în doar 3 cuvinte spectaculosul si ineditul acestei zone.

Farmecul acestui loc trebuie sã-l afli singur si pe îndelete, cãci pentru fiece cãlãtor atent la cele din jur, pãmântul acesta îsi are o fațã unicã. Fã-ți curaj și urcã pieptis pe una din micile poteci ce hașureazã fețele înierbate ale acestor dealuri! Fã-ți curaj .... și apoi viseazã!

 1. Poarta Carpaților
  Poarta Carpaților
 2. Șaua Strunga
  Șaua Strunga
 3. Prin plaiurile Moieciu-lui
  Prin plaiurile Moieciu-lui
 4. Poarta Carpaților
  Poarta Carpaților
 5. La fâneață
  La fâneață
 6. Odăi.
  Odăi.
 7. Întorsul fânului
  Întorsul fânului
 8. Zorro
  Zorro
 9. Tiroliană
  Tiroliană
 10. La adăpătoare
  La adăpătoare
 11. Maraton Fundata
  Maraton Fundata
 12. Ecomarthon Moieciu
  Ecomarthon Moieciu

Munții Trascău - Valea Uzii / Sălciua

Depãsim padurea tinând drept reper valea seacã a unui torent. Privirile noastre zburdã în voie cercetând muntele de calcar ce se ridicã impunator la intrarea ân chei. În frumusetea pasnicã a plaiurilor, flori multicolore tâsnesc din verdele crud dominant. Sãrim fãgasuri adânci si urcãm mai departe pe micul drum ce se pierde încet în linia coamei. Câtiva nori se învolbureazã amenintãtor în vale, prevestind o ploaie cât de curând.
Nu dupa multã vreme primele case ale satului îsi aratã acoperisurile printre crengile bogate ale nucilor. Nimic nu poate fi mai surprinzãtoare decât structura acestora: tuguiuri formate din straturi groase de paie!

Ploaia începe si nu ne lasã decât rãgazul sã ne adãpostim sub streasina uneia dintre aceste case atât de deosebite. Suntem mai atenti la detalii si nu mai vedem picãturile ce se scurg din norul ce acoperã acum întreaga vale. Mirosul de grajd ne umple nãrile si pânze de pãianjen ni se agatã în pãr.
Stãm în adãpostul nostru temporar urmãrind picãturile ce se scurg pe firele de paie, cad în iarbã si sunt pe datã înghitite de pãmântul negru. Ne aflãm parcã ãn alt secol, undeva la capãtul lumii, rupti de toate cele, prizonieri parcã pe veci al acestui loc uitat.

 1. Țuguiurile de paie ale Trascăului
  Țuguiurile de paie ale Trascăului
 2. Poiana Bedeleu
  Poiana Bedeleu
 3. Adăpost / Poienile Trascăului
  Adăpost / Poienile Trascăului

Rezervația biosferei - Delta Dunării

Când îți pui ca azimut Delta Dunării și vrei să petreci câteva zile, într-adevăr deosebite, în labirintul de stuf, plauri, lacuri, canale și mici golfuri pitorești, nu lua nicicum calea indicată în miile de pliante turistice sau site-uri ce-ți abunda spațiul în viața de zi de zi.
Lasă tentațiile la îndemână turismului de gloată și uită de plimbările în bărci mai mult sau mai puțin rapide spre locurile de cuibărit ale păsăretului specific locului. Caută să-ți îndrepți atenția spre oamenii ce trăiesc permanent în aceste locuri. Poveștile lor sunt poveștile Deltei și îți vor spune mult mai multe despre ritmul cu totul aparte a tuturor celor ce coexistă aici.
Vei lăsa poveștile ce fac deliciul emisiunilor gen Discovery sau National Geographic și vei afla de cu totul altele, ceva secvențe de viață adevărată ... o viață atât de străină celor obișnuite secolului nostru.

Vei afla de braconaj, peşti curentați, amenzi usturătoare, dosare penale, urmăriri, pușcărie, intervenții și cumetrii, impozite grele. Vei afla de obiceiurile păsărilor ce populează încă Delta, vei afla de leacurile băbești folosite în tratarea bolilor, vei afla câte și mai câte ... nimic altceva decât câteva din poveștile bălții.
Oamenii de aici trăiesc zi de zi cu câte un pic din toate acestea și Delta Dunarii se scufundă încet în nămolul pe care bătrânul fluviu îl aduce an de an din Europa întreagă. Un nămolul de tip nou, un nămol ce poarta cu el obiceiuri străine acestor locuri.
Până nu demult, Delta Dunării trăia într-un timp al ei, un timp în care, până si izolarea îşi avea propriile ei legi nescrise. Era un timp când, pe aceste meleaguri, legea o făceau oamenii locului, învătati să se respecte unul pe altul și tot ce-i în jurul lor totodată. Învață de la ei și îndeamnă-i să reînvie cumva acest spirit!
 1. Drumu-i mereu neted către casă
  Drumu-i mereu neted către casă
 2. Bird watching ... varianta NG
  Bird watching ... varianta NG
 3. Când pe ape răsună ... Valsurile Dunării
  Când pe ape răsună ... Valsurile Dunării